Mindset of mindf*ck

‘Je moet wel een positieve mindset hebben, anders gaat het natuurlijk nooit werken!’
Ja ja, leuk hoor. Vaak makkelijker gezegd dan gedaan denk ik dan. Ik herinner me een situatie waarin een collega mij feedback gaf dat ze toch niet gecharmeerd was van mijn werk. Ik voelde me aangevallen en reageerde ‘vanuit de heup’. Nadien voelde ik me ontzettend naar. Gedachten als ‘zie je wel, ik leer het nooit, ik kan het gewoon niet’ namen de overhand. Ik voelde me echt waardeloos.

Actie -> reactie

Maar wat gebeurde daar nu? Als je naar de feiten kijkt niet heel veel. Een collega heeft gewoon een ander idee over hoe het ook kan. Je kunt daar ook op reageren met: ‘Ja, ik snap wat je bedoelt. Zou ook kunnen, maar ik zie het anders en heb daarom hiervoor gekozen.’ Dan heb je een gesprek, want zo veel mensen zoveel meningen tenslotte. Waarom voelde ik me dan zo aangevallen?

Mindf*ck

Velen van ons denken dat een gevoel een reactie is op de gebeurtenis. En daar gaat het dan mis. Want niet de gebeurtenis zelf, maar de gedachten daarover zorgen voor dat gevoel. In dit geval dus mijn negatieve gedachten. Gedachten waarmee ik mezelf naar beneden haal, die me niet vooruithelpen, maar juist belemmeren. ‘Ik kan het niet’ ‘Ik ben niet goed genoeg’. Die zorgen voor mijn rot gevoel, geven mij stress. Kan dat ook anders?

Omdenken is handig!

Jazeker kan het anders. Niet makkelijk, maar het is zeker te doen. Hoe dan? Door die vervelende (niet helpende) gedachte te vervangen door een positieve (helpende) gedachte. Dus ‘ik weet dat ik het kan’ of zelfs ‘ik kan het’ Dat is positieve self-talk. Natuurlijk werkt dat niet als je dat ‘een’ keer zegt, dat moet een deel van jezelf worden, echt zo gaan voelen. Je moet het echt gaan geloven. Hoe werkt dat?

Breinpijn

Als we heel simplistisch naar ons brein kijken, dan is deze geprogrammeerd om ons te behoeden voor een bedreiging. Veiligheid boven alles. Het gaat allemaal om ‘het overleven’. Bij een gebeurtenis wordt onze database van ervaringen, overtuigingen etc. razendsnel gescand. Is het een bekende situatie? Eerdere reactie? Resultaat? Veilig? Opnieuw doen!

Bij dreiging, zoals pijn willen de hersenen daarvan dus weg. En in het geval van een echte dreiging is dat natuurlijk een geweldige reactie. Maar als er niet echt sprake is van levensdreiging, zoals bij die collega die er gewoon anders over dacht, dan is het helemaal niet handig. Dan is het uitermate frustrerend. Dus wat kunnen we doen?

Van mindf*ck naar mindset

Het brein wil weg van pijn. Dus als we die negatieve gedachte koppelen aan pijn, en daarna vervangen door een positieve gedachte, kan dat de boel, onze mindset, resetten? Ja dus! Een heel eenvoudig ritueel biedt hiervoor soelaas. Pak een eenvoudig elastiekje, doe dit om je pols. Iedere keer als je de negatieve gedachte weer hebt, rek je het elastiekje uit, zegt die belemmerende gedachte ‘hardop’ (in je hoofd mag ook!) en laat het elastiekje weer schieten. En dat doet pijn! Door direct na die pijn je positieve gedachte te zeggen, wordt er een nieuwe relatie gelegd. Het heeft even tijd nodig, maar het werkt. Probeer het maar. Voor welke mindset kies jij?

#stressmanagement #brein #gedachten

Over de schrijver
Reactie plaatsen